Antybiotyki to substancje, które zabijają bakterie lub hamują ich wzrost i podziały. Stosowane są w leczeniu zakażeń bakteryjnych i dzięki nim możemy zwalczać infekcje, które kiedyś były dla ludzi śmiertelnym zagrożeniem. Są uznawane za najważniejszy wynalazek medycyny XX wieku.

Substancje o działaniu przeciwbakteryjnym znajdują się w wielu produktach roślinnych, do których dostęp ma każdy z nas. W zależności od rodzaju związków chemicznych, jakie zawierają, mogą przyczyniać się do zwalczania różnych drobnoustrojów.

Cebula

Wszystkie rodzaje cebuli są bogate w składniki odżywcze i posiadają właściwości lecznicze. Jest to cenne źródło siarki, magnezu, cynku, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu, witamin z grupy B,C,K,E,A oraz błonnika pokarmowego. Cebula zawiera również bardzo dużo przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki którym ma działania antybakteryjne, przeciwnowotworowe, obniżające stężenie cholesterolu i poprawiające naszą odporność.

Składniki cebuli – krzem i wapń mają pozytywny wpływ na kości. Zmniejszają ryzyko złamań, dlatego warto ją polecać dzieciom i osobom starszym. Znajdziemy w niej związki siarki, w tym alicynę, które niszczą bakterie odpowiedzialne za bakterie odpowiedzialne za infekcje skóry m.in. gronkowca złocistego. Poza tym surowa cebula znacząco przyspiesza gojenie ran, czyraków, trądziku, a także oparzeń.

Żurawina

Surowcem leczniczym żurawiny jest jej owoc (czerwona jagoda). Substancje o działaniu leczniczym występujące w żurawinie to m.in. tanina, błonnik, witaminy C, B1, B2, e oraz A, a także magnez, fosfor, potas i żelazo. Roślina ta przede wszystkim wpływa na układ moczowy. Działa moczopędnie, pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego oraz cewki moczowej. Składniki lecznicze zawarte w jagodach wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych oraz odkażają jamę ustną i gardło. Dodatkowo żurawina jest znana ze swoich właściwości przy wspomaganiu leczenia przeziębienia i grypy.

Jej spożywanie jest pomocne przy leczeniu infekcji wywołanych m.in. przez bakterię E.coli (głównie zakażeń dróg moczowych). Zawarte w owocach fruktoza i procyjanidyny zapobiegają próchnicy oraz chrobom dziąseł, a sok z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału i hamuje rozwój komórek rakowych.

Propolis (kit pszczeli)

Zawiera około 300 związków chemicznych, które zwalczają szkodliwe drobnoustroje. Wymieszane razem razem mają bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwirusowe i przeciwgrzybiczne. Propolis pomaga w leczeniu chorób infekcyjnych m.in. opryszczki, grypy, zapalenia oskrzeli, zatok i migdałków, a także przy stanach zapalnych dziąseł i paradontozie.

Propolis pszczeli jest bogatym źródłem naturalnych związków bioaktywnych, co przekłada się na jego rozległe zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Składniki odpowiadające za jego działanie to m.in.:

  • Witaminy: B, C, D, E, A, które są kluczowe dla utrzymania prawidłowej funkcji immunologicznej i ochrony antyoksydacyjnej.
  • Minerały: żelazo, cynk, magnez, fosfor, wspierające różne funkcje metaboliczne.
  • Kwasy fenolowe i flavonoidymają działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
  • Terpenoidy: znane ze swoich właściwości przeciwbólowych i przeciwzapalnych.

Czosnek

Surowcem leczniczym czosnku jest świeża cebula czosnku oraz olejek czosnkowy. Substancje o działaniu leczniczym występujące w nich to m.in. witaminy B, C oraz prowitamina A, a także selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Spośród nich najwięcej w czosnku jest witaminy C.

Zawarte w czosnku związki siarki mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, ale dodatkowo nadają tej roślinie charakterystyczny zapach. Najbardziej rozpowszechnionym z tych związków w czosnku jest allicyna. Nadaje aromat czosnkowi, ale jednocześnie odpowiada za większość jego prozdrowotnych cech.

Niszczy paciorkowce i gronkowce wywołujące zatrucia pokarmowe oraz zapalenie płuc i mięśnia sercowego. Poprawia odporność, wspomaga profilaktykę miażdżycy i chorób układu krążenia, a także jest naturalnym antybiotykiem, szczególnie docenianym w okresie jesienno-zimowym.